Covid-19 & Burundi

This post is also available in: Français (Frans)

In Burundi slaat de Covid-19 pandemie veel harder toe dan uit de officiële berichten blijkt (plaats 178 met 83 besmettingen en 1 dode, net boven Liechtenstein). Zo weten we uit ons eigen microprojecten netwerk dat het aantal slachtoffers een veelvoud is van wat in de officiële kanalen naar buiten komt.  Het is namelijk verboden om in de publiciteit iets te melden over Covid-19. Toch weet men dat bijvoorbeeld de vrouw van de president besmet is en in een ziekenhuis in Kenia ligt.

In Burundi is een dictatoriaal presidentieel bewind deze week geëindigd met het overlijden van de huidige president Pierre Nkurunziza: een hartaanval is het officiële bericht, maar in de wandelgangen denkt men veel meer aan de gevolgen van een corona infectie.

Nkurunziza was sedert 2005 aan de macht en stortte het land in een crisis toen hij in 2015 tegen de grondwet (die een derde termijn voor een president verbiedt) inging en toch voor een derde termijn opging. Het maakte de economische situatie in het land, waar tweederde van de bevolking onder de armoedegrens leeft, nog beroerder.

Voor de burgeroorlog die meer dan 300.000 mensenlevens kostte, was Nkurunziza, die een sportopleiding gevolgd had, werkzaam als assistent-docent aan de Universiteit van Burundi. Hij was vooral bekend om zijn voorliefde voor voetbal.

Internationaal isoleerde het land zich stapsgewijs. Een VN-commissie verweet de regering diverse keren misdaden tegen de Menselijkheid, Burundi trad uit het Internationale Gerechtshof en onlangs werd een WHO-commissie vanwege Covid-19 het land uitgezet.
Volgens de president wordt het volk van Burundi beschermd door God tegen het corona virus.

Zeker is dat de feiten een andere taal spreken.

Wat nu? De deze week nieuw gekozen president Evariste Ndayyishimiye (secretaris-generaal van dezelfde partij als Nkurunziza CNDD-FDD) neemt de macht over. Hij kreeg 68% van de stemmen in ‘verkiezingen’ waarbij geen waarnemers werden toegelaten. Burundezen die CNDD-FDD niet steunden, werden beschouwd als staatsvijanden. Imbonerakure, de jeugdvleugel van de partij, knapte het vuile werk op en is volgens mensenrechtenorganisaties verantwoordelijk voor het meeste geweld. Het plan was hem op 20 augustus te inaugureren, dat zal nu wel eerder gebeuren.

Hopelijk zorgt de wisseling van de macht ervoor dat er ook wat meer realiteitszin in Burundi komt. De nieuwe machtshebber heeft de reputatie – tot nu toe – niet corrupt te zijn. Zijn gematigde profiel kan de internationale gemeenschap misschien weer binnenloodsen

Het land dat volgens de Unesco het op één na ongelukkigste land ter wereld is (alleen Noord Korea scoort slechter) verdient beter na de catastrofale genocide (Hutu’s versus Tutsi’s) in de jaren 90.

Nkurunziza zou de rol krijgen van “opperste leider” (“Opperste gids voor het patriottisme”, waardoor hij quasi boven de president zou staan, als een marionettenspeler die de touwtjes in handen heeft.)

Voor Burundi, zijn de laatste woorden van prins Willem van Oranje -vlak na het schot van moordenaar Balthasar Gerards- bij uitstek van toepassing; het zijn woorden die zó door ook deze president gezegd kunnen zijn:

Mon Dieu, ayez pitié de moi et de ton pauvre peuple

Bronnen en overige informatie:

https://www.bbc.com/news/world-africa-52984119

https://www.lepoint.fr/afrique/burundi-les-elections-d-abord-le-coronavirus-apres-28-04-2020-2373248_3826.php#

https://www.lepoint.fr/sport/football/en-bielorussie-au-burundi-au-nicaragua-on-joue-encore-au-foot-07-04-2020-2370331_1858.php

http://www.rfi.fr/fr/afrique-foot/20200420-burundi-le-foot-sinterrompt-entre-coronavirus-et-%C3%A9lections

https://www.jeuneafrique.com/991026/politique/burundi-la-premiere-dame-a-t-elle-ete-evacuee-pour-se-faire-soigner-du-coronavirus/

http://www.rfi.fr/fr/afrique/20200531-burundi-kenya-coronavirus-premiere-dame-denise-nkurunziza-hospitalisee