Wereld Aids Dag

Datum:  Donderdag 1 december 2016
Land / gebied:  Wereld
Soort:  Modern

Op 1 december, Wereldaidsdag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor HIV/AIDS.

De bestrijding van AIDS is een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen 2030 van de Verenigde Naties: “Vóór 2015 is de verspreiding van HIV/AIDS, malaria en andere grote ziektes stopgezet en teruggedrongen.” In de strijd tegen AIDS is het van belang dat het Nederlandse publiek op de hoogte is van de omvang en impact van de ziekte. Net zo belangrijk is het dat u weet welke activiteiten worden ontplooid om de ziekte terug te dringen en welke organisaties alles in het werk stellen om de miljoenen mensen die reeds geïnfecteerd zijn te helpen. St. Microprojects zet zich in Burundi.

In both studies Belsomra was given at doses of 20 mg or 40 mg for patients aged < 65 years (mean age 46 years) and at doses of 15 mg or 30 mg for patients aged ≥ 65 years (mean age 71 years). Conduct periodic monitoring with ECGs and electrolytes in patients with congestive heart failure, bradyarrhythmias, electrolyte abnormalities, or those who are taking medications that are known to prolong the QTc interval. Two populations were defined and used in the analysis and presentation of the data Kamagra gel 100 precio. Many studies have shown an association between antiseizure medications and osteoporosis, particularly with older medications such as phenytoin (Dilantin), carbamazepine (Tegretol, Carbatrol), primidone (Mysoline), and valproic acid (Depakote).

Wereldwijd feiten

    • 39 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij.
    • Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen.
    • Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn.
    • Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus.
    • 90% van de getroffenen leeft in ontwikkelingslanden. Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidemie ernstige vormen aan.
      Slechts 1 op de 10 mensen in arme landen wordt op hiv getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die accuut aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook.
    • Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met hiv, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestrijding boekt steeds meer resultaat dankzij meer geld, betere voorlichting en meer medicijnen.

NB: Ook in Nederland stijgt het aantal infecties met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Locatie

mensen
met hiv/aids eind 2005

overleden 2005

Azië:

8,3 miljoen

600.000

Australië en Stille Oceaan:

78.000

3.400

Afrika zuiden van Sahara:

24,5 miljoen

2 miljoen

Noord-Afrika en Mid.Oosten:

440.000

37.000

Noord-Amerika en West-Europa:

2 miljoen

30.000

Oost-Europa en Centraal-Azië:

1,5 miljoen

53.000

Caribisch gebied:

330.000

27.000

Latijns Amerika:

1,6 miljoen

59.000

Totaal

38,6 miljoen

2,8 miljoen

Bron: http://www.beleven.org/feest/wereld_aidsdag

Download bericht Wereld Aids Dag als pdf

Help ons om onze initiatieven te delen met de wereld…